Hopp til innholdet
ung mann danser med mobil - bsu
BSU

10 ting mange lurer på om BSU

Du har kanskje hørt om BSU, men lurer på hva det egentlig betyr?

De 10 mest stilte spørsmålene om BSU

  1. Hva er BSU?

    BSU står for boligsparing for unge. Det er en ordning for alle under 34 år, perfekt for deg som drømmer om egen bolig. Når du åpner en BSU-konto i banken,  viser du at du har et mål med sparingen din, nemlig å bygge opp egenkapital for å kjøpe bolig. Finn ut mer om BSU her.

  2. Hvor mye kan jeg spare på BSU?

    Du kan spare opptil 27 500 kroner i året og 300 000 kroner totalt frem til du fyller 34 år. Hvert år får du renter på de sparte pengene, men disse påvirker ikke sparebeløpet. Kun beløpet du setter inn teller mot sparegrensen.

  3. Er det smart å spare på BSU?

    Ja, BSU er smart om du ønsker å kjøpe bolig i fremtiden. Du får bankens beste sparerente og mulighet for skattefradrag. Start BSU-sparing enkelt i mobil- og nettbanken.

  4. Hva vil det si at jeg får skattefradrag og renter?

    BSU er en spareordning hvor du får innskuddsrenter på pengene du sparer. Rentene er penger banken betaler deg for å spare. Skattefradrag betyr at hvis du har en jobb og tjener nok til å betale skatt, får du 2 750 kroner tilbake av skatten du har betalt hvis du fyller opp BSU-kontoen din. Smart, ikke sant?

  5. Hva skjer med BSU etter jeg har fylt 34 år?

    Du kan sette inn penger på BSU ut det året du fyller 33 år. Etter dette kan du ikke sette inn mer penger, uansett når på året du fyller 34 år. Kontoen stenges ikke før du bruker pengene, men de må brukes på bolig. Når du ikke kan sette inn mer penger, får du heller ikke skattefradrag. Den gode renten justeres ned til vanlig sparerente.

  6. Hva er negativt med BSU?

    Pengene må brukes på bolig. Du kan bruke dem som egenkapital ved kjøp av bolig, eller til å betale ned på lån eller pusse opp boligen senere. Pengene må brukes på en bolig du eier – enten alene eller sammen med andre.

    Hvis du bruker BSU-pengene til oppussing, vedlikehold eller påbygg, bør du spare på kvitteringene. Du er ansvarlig for å bruke BSU-pengene til boligformål, og staten kan sjekke dette.

    Hvis du ikke kjøper bolig og vil bruke pengene på noe annet, må du betale tilbake skattefradraget du har fått. Du kan ikke åpne BSU-konto hvis du allerede eier bolig.

  7. Hva gjør jeg når BSU kontoen er full?

    Har du fylt opp BSU-kontoen med 300 000 kroner, kan du ikke spare mer på denne kontoen, men du vil fortsatt få den gode renten frem til du bruker pengene eller fyller 34 år. Ønsker du å spare mer, kan du spare på sparekonto eller i fond.

  8. Når lønner det seg å fylle opp BSU kontoen?

    Du får god rente på BSU-sparingen, og rentene baseres både på hvor mye penger du har på kontoen og hvor lenge de står der. Jo tidligere på året du fyller opp kontoen, jo bedre renteutbytte får du. De fleste må likevel spare jevnt gjennom året for å fylle opp BSU. Et godt tips er å sette skattepengene tilbake på BSU-kontoen hvis du får penger igjen på skatten.

  9. Når lønner det seg å starte BSU sparing?

    Det finnes ingen fasit på når du bør begynne, men starter du tidlig, har du en fordel av at pengene er øremerket boligformål, og du viser banken at du har en plan med sparingen din. Du bygger også opp egenkapital, noe som kommer godt med når du skal kjøpe din første bolig. Har du skattbar inntekt, får du i tillegg skattefordeler av sparingen.

  10. Kan jeg ha BSU-konto i flere banker?

    Du kan kun ha én BSU-konto. Har du avsluttet BSU-kontoen, kan du ikke opprette en ny.