Selv en liten brann i boligen din kan føre til store røykskader på både interiør og selve bygningen. Her er våre tips for en sikker vinter uten brann:

1. Sjekk røykvarsleren
1. desember er røykvarslerdagen. Denne dagen skal alle skifte batteri i varslerne sine, og samtidig teste at de fungerer som de skal. Å nedprioritere dette kan i verste fall bli fatalt. I Oslo opplever brannvesenet at fungerende røykvarslere mangler ved hver fjerde boligbrann.

2. Slukk levende lys
Forlater du et rom, skal levende lys alltid slukkes. Unngå også brennbar pynt på lysestaker. 

3. Bruk el-vett
Pass på å alltid ta ut støpselet på elektriske apparater du ikke bruker. Se opp for svimerker på lampeskjermer, gardiner eller møbler. Slå av fjernsynet med av/på bryter, og ikke bruk vaskemaskin/oppvaskmaskin/tørketrommel om natten eller når huset står tomt.

Mange dekorerer hus, busker og trær med lys i advents- og juletiden. Sørg for å ha skikkelig lys, som tåler å stå utendørs i vind, vann og kulde.

4. Unngå mobil i sengen
Mobiltelefon i sengen er ingen god idé. Sjansen for at den skal ta fyr er ikke stor, men om det først skjer er risikoen for alvorlige konsekvenser overhengende.

5. Pass på komfyren
Tørrkokte kjeler er et kjent fenomen for brannvesenet. Det kan ikke sies for ofte. Ikke gå fra mat på komfyren.

6. Ha kontroll på brannslukningsutstyr
Skulle ulykken være ute, må du ha slukkeutstyret i orden. Ikke gjem brannslukningsapparatet inne i et utilgjengelig skap. Plassér utstyret slik at du kan gjennomføre en effektiv slkkeinnsats i brannens startfase.

7. Velg riktig forsikring
Er boligen din fullverdiforsikret, får du en nøkkelferdig bolig i erstatning dersom huset blir totalskadet. I tillegg betaler Eika Forsikring for et midlertidig bosted for deg og familien dersom dere må flytte ut.

- Husk å velge en innboforsikring med tilstrekkelig forsikringssum, slik at du kan kjøpe tilbake eiendelene du mistet i brannen. 

Du har ikke råd til å la være. Å miste alt man eier i brann er noe av det verste som kan skje en familie, understreker Anne Hyttemoen i Eika Forsikring.