Før du starter boligjakten kan det være lurt å avklare hva som er dine viktigste kriterier til boligen. Ønsker å flytte rett inn eller er drømmen ett oppussingsobjekt? Sett gjerne opp en prioriteringsliste som du kan bruke i jakten på drømmeboligen din.

Dette bør du se etter på visning:  

 • Plass, areal og tomtestørrelse.
  Sjekk om takhøyde, dagslys og utsyn passer dine kriterier. Er boarealet stort nok for dine behov, og er det nok plass i boden?
 • Tilstand på vegger og gulv.
  Se etter tegn på fukt- og råteskader langs vegger, tak og dører. Mugglukt, misfarging, dugg, sopp og insekter kan være gode indikasjoner på fuktskade. Forhør deg om isolasjonen og lydisoleringen mellom etasjer og rom.
 • Tak og vinduer.
  Spør om alderen på tak og vinduer. Karmer misfarget av svartsopp, kan tegn på dårlig isolasjon. Se også etter sprekker i glasset, og spør om det har vært isdannelse eller vannlekkasje fra taket. Sjekk også om takrenner og nedløpsrør er i orden.
 • Elektrisk anlegg.
  Finn ut hva oppvarmingen er basert på, hvor gammelt anlegget er og hvilke energikostnader nåværende eier har hatt. Sjekk hvor gammelt sikringsskapet er.
 • Vann og kloakk.
  Vær ekstra grundig i gjennomgangen av bad, kjøkken og andre våtrom. Er rør og varmtvannsbereder gamle? Blir avløpet ofte tett? Å utbedre bad kan være svært dyrt.
 • Området rundt.
  Dann deg et bilde av støyforhold, trafikk, luktplager, solforhold, og bråk ved for eksempel midlertidige eller fremtidige byggeprosjekter i området.

Vi anbefaler at du også bruker god tid på boligsalgsrapporten når du er på visning. Les den grundig slik at du får informasjon om boligens kvalitet. Et godt tips for å bedømme dette er å se på tilstandsgraden som du finner i boligsalgsrapporten. Graderingen går fra 0 til 3, der 0 er best og 3 er dårligst.